A kormány úgy védi a családon belüli erőszak áldozatait, hogy több jogot ad a bántalmazók kezébe

Még egy hónapja sincs, hogy az Igazságügyi Minisztérium által a győri családirtás nyomán 2020 februárjában felállított ún. Családjogi Civil Munkacsoport tagjaiként kézhez kaptuk az – ismeretlen összetételű és mandátumú – “Családjogi jogalkalmazás hatékonyságát erősítő munkacsoport”által a kiskorú gyermekek védelme érdekében megfogalmazott polgári jogi tárgyú jogszabályi módosításokról szóló javaslatcsomagot.

A NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség a Minisztérium számára megküldött írásos véleményében akkor egyértelműen jelezte, hogy az egyik szülő kérelmére elrendelhető közös szülői felügyelet, valamint a váltott elhelyezés ötlete súlyos veszélynek tenné ki a családon belüli erőszak áldozatait és a jelenlegi jogalkalmazói felkészültség mellett kifejezetten ellenzik annak bevezetését.

Észrevételeink a "pedofil-törvény"-ként elhíresült javaslattal kapcsolatban

A PATENT Egyesület üdvözli a kiemelt figyelmet, amit a kormánypártok szentelni látszanak a kiskorúak ellen szexuális visszaélést elkövetőkkel szemben kiszabható szankciók szigorítására. Ennek már ideje volt – különösen, ha tekintetbe vesszük az utóbbi idők botrányait, amelyek során egyes kormánypárti politikusok  e bűncselekményi körbe tartozó visszaéléseire derült fény, és amelyeket nem követtek szükséges súlyú szankciók. 

Ugyanakkor visszautasítjuk azt, hogy egy újabb “saláta-tervezet” keretében ezt összemossák olyan javaslatokkal, amelyek a heteroszexualitástól eltérő szexuális orientációt médián keresztül “terjeszthető” abnormalitásként keretezik, és olyan javaslatokkal, amelyek célja, hogy ellehetetlenítsék a nem kormányközeli civil szervezetek számára, hogy iskolai felvilágosító és érzékenyítő foglalkozásokat tartsanak, mint ahogyan a mi tagjaink is teszik azt.

Ilyen foglalkozásokra tapasztalataink szerint igen nagy szükség és igény is van, hiszen a családi életre nevelés önmegtartóztatást és egyenlőtlen nemi szerepeket sulykoló tananyaga és a gyerekeket bombázó pornográf tartalmak, amelyekből a mai generáció a szex mibenlétéről tájékozódik, nem adnak teret a fiatalok kérdéseinek, és nem bátorítják az egyenlőségen és kölcsönösségen alapuló, erőszaktól mentes, önálló és autentikus szexualitás és párkapcsolatok kialakítását (akárha ez egyes fiatalok esetében azt is jelenti, hogy azonos nemű partnerrel kívánnak majd részt venni ilyen kapcsolatokban).

Az alábbiakban kiemelünk néhány pontot a “pedofil-törvény”-ként elhíresült javaslattal, illetve annak kiegészítéseivel kapcsolatban, amelyeket nő- és gyerekjogi szempontból, különös tekintettel a fiatal lányok védelmére, fontosnak tartunk.

Kutatási felhívás: kártérítés és sérelemdíj nők elleni erőszak sértettjei számára

A PATENT új, regionális nemzetközi projektje keretében kutatást végzünk, amely a nők elleni erőszakkal összefüggő magyarországi kártérítési gyakorlatot vizsgálja. A kutatás célja, hogy képet adjon nők elleni erőszak (családon belüli/párkapcsolati erőszak, szexuális erőszak, kényszerítés, visszaélés és zaklatás, szexuális kizsákmányolás, prostitúció és emberkereskedelem, fenyegető zaklatás, szülészeti erőszak) érintettjeinek lehetőségeiről Magyarországon az anyagi és nem anyagi kártérítések érvényesíthetőségét illetően. E célból szeretnénk áttekinteni nemi alapú bűncselekmények és a polgári eljárásban tárgyalt egyéb kapcsolódó jogsértések kártérítéssel, sérelemdíjjal kapcsolatos ítélkezési gyakorlatát.
A sütik megkönnyítik a weblodal használatát. Szolgáltatásaink használatával Ön engedélyezi számunkra, hogy sütiket használjunk.
Részletek Ok