• Jogsegélyszolgálatunk

  “Tanácsaik teljesen megváltoztatták az életemet”

  Ingyenes jogsegélyszolgálatunk létfontosságú jogi és pszichológiai információkat oszt meg a hozzánk forduló nőkkel. A bántalmazó kapcsolatban élő nőknek különösen fontos, hogy a vonatkozó jogszabályok mellett az emberi jogaikkal is tisztában legyenek.

  A jogsegély ingyesnesen hívható szerdánként 16 és 18 óra között és csütörtökönként 10 és 12 óra között a 06 80 80 80 81 zöldszámon. Hétfőnként 10 és 12 óra között, valamint szombatonként 16 és 18 óra között cset-ügyelet tartunk a Facebookon, írásos jogi segítségkérések számára. A jogsegély-szolgálat emailben is elérhető a jog@patent.org.hu címen.

  Külföldi telefonszámról a segélyvonal a +36 21 2022083-as számon érhető el, ebben az esetben a hívás nem ingyenes.

  Jogszabályok partnerkapcsolati erőszak áldozatainak

  Az alábbi jogszabályokat ajánljuk a partnerkapcsolati erőszak áldozatainak figyelmébe.

  1986. évi 14. törvényerejû rendelet a Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló, Hágában az 1980. évi október 25. napján kelt szerzõdés kihirdetésérõl

  45/2003. (IV. 16.) OGY határozat a családon belüli erõszak megelõzésére és hatékony kezelésére irányuló nemzeti stratégia kialakításáról

  49/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról Az országos rendõrfõkapitány 32/2007. (OT 26.) ORFK utasítása a családon belüli erõszak kezelésével és a kiskorúak védelmével kapcsolatos rendõri feladatok végrehajtására

  2009. évi LXII. törvény a hozzátartozók közötti erõszak miatt alkalmazható távoltartásról

  Magyar Közlöny 5. szám
  Ügytípusok és iratminták ITT
 • Integrált ügyfélellátás
  szolgáltatásunk

  Fontos számunkra, hogy egyszerre vegyük figyelembe ügyfeleink jogi, pszichológiai és szociális segítségre vonatkozó igényeit. Az integrált ügyfélellátás szolgáltatásunk ezt a célt szolgálja. A csapatokban dolgozó jogászok, pszichológusok és szociális munkások egymással folyamatosan tartják a kapcsolatot, együtt alkotnak stratégiát az áldozat támogatására. Ebben az együttműködésben fontos elem, hogy maga az ügyfél marad az ügyében a döntéshozó, a szakemberek pusztán információval látják el, de a döntés jogát/felelősségét nem veszik el tőle.
  Milyen szolgáltatást nyújt ez a program?
  • jogi tanácsadást;
  • háttérkonzultációt pszichológussal, szociális munkással;
  • kivételes esetekben beadványkészítést.

  Mi az amiben NEM tudunk segíteni?
  • peres képviseletet nem nyújtunk.

  Hogyan lehet bekerülni a programba?

  Az ügyfeleinket magunk választjuk ki a jogsegélyen, illetve a NANE Egyesület segélyvonalán megjelenő esetek közül. Hívd fel ügyeddel az ingyenes jogsegélyszolgálatunkat ( szerdánként 16 és 18 óra között vagy csütörtökönként 10 és 12 óra között a 06 70 220 2505 telefonszámon) vagy írj a jog@patent.org.hu email címre!
 • Abortusszal kapcsolatos
  jogsértések panaszvonala

  Szerintetek rendjén van ez? Totál bűntudatot keltettek bennem az abortusz előtti kötelező tanácsadáson.”

  Panaszvonal az abortusz kapcsán jogi vagy etikai problémát tapasztaló nőknek nyújt segítséget. Azoknak a nőknek, illetve a hozzátartozóiknak, segítőiknek a jelentkezését várjuk, akiket az abortuszt megelőző kötelező tanácsadás során vagy a beavatkozás elvégzése közben tapasztaltak felkavartak, esetleg etikátlan, szakmaiatlan, jogsértő vagy bármely más módon kifogásolható bánásmódban volt részük.
  Sérelem az, ha:
  • megalázóan beszéltek vagy bántak Önnel,
  • sértegették, megbélyegezték, minősítették a döntési szándékát,
  • bűntudatot próbáltak kelteni Önben,
  • a döntéshez szükséges objektív, széleskörű tájékoztatást nem kapta meg,
  • nem válaszoltak a kérdéseire, vagy
  • olyanra kényszerítették, vagy próbálták kényszeríteni, amit nem szeretett volna.

  Úgy gondoljuk, hogy a terhes nőnek van egyedül joga eldönteni, kívánja-e kihordani a terhességét vagy azt megszakíttatja. Következésképpen szolgáltatásunknak nem célja sem a magzat megtartása, sem a terhesség megszakítása érdekében állást foglalni. Ehelyett tényszerű információkkal és emberi jogi alapú tanácsadással akarjuk segíteni a nőket, hogy az egész eljárás folyamán ismerjék a jogaikat, és azok érdekében fel tudjanak lépni. A szolgáltatást a Patent Egyesület ingyenesen biztosítja.

  Abortusszal kapcsolatos jogsértések vagy felmerülő kérdések esetén a jogsegélyvonalunk hívható: szerdánként 16-18 óra, csütörtökönként 10-12 óra között a 06 70 220 2505-ös számon.

  További információ: www.abortusz.info
A sütik megkönnyítik a weblodal használatát. Szolgáltatásaink használatával Ön engedélyezi számunkra, hogy sütiket használjunk.
Részletek Ok