Még dolgoznak a fiúk az Isztambuli Egyezményen

Még dolgoznak a fiúk az Isztambuli Egyezményen
Részt vettünk az Igazságügyi Bizottság mai ülésén, amelyen napirendre került Szelényi Zsuzsanna (független) és Dr. Szél Bernadett (LMP) és három másik párttársának közös határozati javaslata, hogy „Az Európa Tanács nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Egyezményének” (Isztambuli Egyezmény) ratifikálása kerüljön megvitatásra a Parlamentben. Az Egyezmény összetett intézkedéseket ír elő a nők elleni erőszak áldozatai és gyerekeik védelmére, a témával kapcsolatba kerülő szakemberek képzésére és az erőszak megelőzésére. Többek közt hatékony áldozatvédelmi intézményrendszert kell a ratifikáló államoknak kialakítaniuk, hogy a bántalmazott nők tudjanak hova menekülni. Ennek hiánya Magyarországon évente több, mint ötven nő életét követeli. Magyarország 2014 márciusában, közel három éve írta alá az Egyezményt, aminek egész addig, amíg a ratifikálás meg nem történik, csak szimbolikus értéke van.

Heti hírszüret

Heti hírszüret
Megkésve bár, de törve nem, íme a legújabb hírszüret, amelyben összefoglaljuk az előző hét legfontosabb híreit nőjogi témákban.

Nőszervezetek a felelős polgárokhoz fordulnak az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért

Nőszervezetek a felelős polgárokhoz fordulnak az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért

Az Isztambuli Egyezmény átfogó megoldást nyújt a nők elleni és családon belüli erőszak ellen. Mutassuk meg az aláírásunkkal, hogy tudjuk, kéznél a lehetőség, és a magyar törvényhozás nem késlekedhet tovább! A NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby)kezdeményezéséhez már 11 szervezet csatlakozott, és mostantól magánszemélyek számára is nyitva áll a csatlakozás lehetősége.