Nőjogi hírszüret - 2021. március

Nőjogi hírszüret - 2021. március
Nem mindenkinek van ideje figyelni a médiát, követni a rengeteg történést, Facebook-oldalak hírfolyamát, és kiszűrni az információ-rengetegből az adott, őt érdeklő témákban fontos híreket. A nőjogi hírszüret segítségével akit érdekel, hogy mi megy mostanában a nők elleni erőszakhoz és a szexizmushoz, a nők társadalmi elnyomásához kapcsolódó témákban, könnyen megtalálhatja a lényeget a PATENT Egyesület havonta közzétett gyűjtésében.

Az ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálatához (UPR) összeállított anyagok

Az ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálatának (Universal Periodic Review, UPR) keretében civil szervezetek is összeállítanak összefoglaló anyagokat azzal kapcsolatban, hogy az emberi jogok különböző területein milyen előrelépések, visszalépések, hiányosságok és különösen jogsérelmek tapasztalhatók az adott időszakban sorra kerülő országokban.

Az idei, 2021-es ciklusban hat év elteltével ismét sorra kerül Magyarország áttekintése. A PATENT Egyesület három, szakterületeinkhez kapcsolódó összefoglaló előállításában is részt vett: a nő és lányok elleni erőszakról, a szexuális és reproduktív jogokról, és a nemek közötti egyenlőtlenségek általános helyzetéről adtunk be jelentéseket.

A szakértő civil szervezetek által összeállított anyagok alapján az ENSZ tagjai várhatólag ősszel fogják számon kérni a magyar államot.

A nők és lányok elleni családon belüli, párkapcsolati és szexuális erőszakról a NANE Egyesülettel és az Advocates for Human Rights nemzetközi szervezettel közösen állítottunk össze egy jelentést.

A szexuális és reproduktív jogok és egészség témájában, beleértve ebbe a szülészeti erőszakot is, a Sexual Rights Initiative nemzetközi szervezettel közösen állítottunk össze egy jelentést.

A nemek közötti egyenlőtlenségek tekintetében a NANE Egyesülettel, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetséggel, és a Jól-Lét Alapítvánnyal közösen adtunk be általános összefoglalót. 


A UPR-folyamatról bővebben ide kattintva is olvashattok.

A PATENT Egyesület és a NANE Egyesület nőnapi üzenete - 2021.03.08.

A PATENT Egyesület és a NANE Egyesület nőnapi üzenete - 2021.03.08.
Az idei nőnap egyben a járvány miatti újabb lezárások kezdete: tudjuk, hogy ismét rengeteg nő életét fogja megnehezíteni, vagy egyenesen megkeseríteni a bezártság. Dühítő, hogy egy év elteltével még mindig nem született érdemi reakció az állam részéről a nőkre háruló terhek elképesztő mértékű növekedésére, a családon és párkapcsolaton belüli erőszak fokozódására. Szeretnénk kifejezni a szolidaritásunkat minden nőtársunkkal, akik magukra hagyva cipelik a hátukon a gyerekneveléssel és otthoni oktatással járó terheket; akik továbbra is fizetetlenül végzik az otthonléttel egyre növekvő háztartási munkát; akik a vírus miatt veszítették el az állásukat és kerültek kiszolgáltatott vagy reménytelen helyzetbe; akik a következő két hetet bántalmazójukkal összezárva kénytelenek kibírni.
A sütik megkönnyítik a weblodal használatát. Szolgáltatásaink használatával Ön engedélyezi számunkra, hogy sütiket használjunk.
Részletek Ok