Bíróságfigyelő önkénteseket keresünk!

Bíróságfigyelő önkénteseket keresünk!

Bíróságfigyelő programunkba keresünk önkéntes monitorozókat! Ha úgy érzed, aktívan szeretnél tenni a családon belüli- és a nőket érintő erőszak ellen, akkor csatlakozz hozzánk és gyere el a képzésünkre!

A képzés időpontja: 2024. április 13. és 2024. április 20. (szombat) 13-17 óra

Helyszín: Budapest

JELENTKEZÉSI LAP: https://forms.gle/pvdve5XqngQgQcAp8

--------------------------------------------

A PATENT Jogvédő Egyesület 2013-2014-ben Magyarországon elsőként valósított meg olyan programot, amely a párkapcsolati erőszakkal érintett bírósági – polgári peres és nemperes, valamint büntető – ügyek tárgyalásainak laikus megfigyelésére irányult. 2015 tavaszától 2016 elejéig ezt a programot kibővítve folytattuk, most pedig a Transatlantic Foundation támogatásával megvalósuló projekt keretében ismét elindítjuk.

Ehhez keresünk önkénteseket, akik 2024 áprilisában egy-egy szombati képzésen vesznek részt, majd 2025 elejéig önkéntesmunkát végeznek, azaz tárgyalásokra ülnek be hallgatóságként.

A „court watch” hagyománya a nők elleni erőszak emberségesebb bírósági kezelésének elősegítését célozza a nyilvánosság erejével. A párkapcsolati erőszak olyan témakör, amelynek kezelésére a jogalkalmazók rendszerint kevéssé felkészültek: ezen a területen az egyik legjellemzőbb az előítéletek, a bagatellizálás, az áldozathibáztatás érvényesülése.

A projekt megvalósítása során arra törekszünk, hogy több magyar bíróság munkájáról kapjunk képet.

A bíróságfigyelő program önkéntesek tevékenységére épül. Az önkéntesek – bár néhány kiemelt célcsoportot szólítunk meg – olyan laikus állampolgárok, akik tanulmányaik, foglalkozásuk, érintettségük vagy puszta érdeklődésük alapján jelentkeznek erre a tevékenységre. Önkénteseink között voltak már joghallgatók, pszichológus-hallgatók, szociális munkás hallgatók, de szociális szakemberek, gyakorló jogászok is.

Az érintett bíróságok munkáját a lehető legkevésbé kívánjuk zavarni; önkénteseink minden feltűnést kerülve, hallgatóságként jelennek meg a tervezetten vagy véletlenszerűen kiválasztott tárgyalásokon. Tevékenységükkel segítenek monitorozni az eljárások nyilvánosságát, közérthetőségét és tisztességességét. Az összegyűjtött megállapítások alapján összegző ajánlásokat fogalmazunk meg a jogalkotók, a jogalkalmazók és a tudomány-oktatás képviselői felé, és felhasználjuk őket szakember-képzéseinkben is.

Segítsd munkánkat, miközben sokat tanulsz a párkapcsolati erőszakról és annak társadalmi illetve hatósági és jogalkalmazói kezeléséről!

JELENTKEZÉSI LAP: https://forms.gle/pvdve5XqngQgQcAp8

A sütik megkönnyítik a weblodal használatát. Szolgáltatásaink használatával Ön engedélyezi számunkra, hogy sütiket használjunk.
Részletek Ok