• Bíróságfigyelő önkéntesképzés

  Jelenleg egy önkéntesképzésünk van, amely kifejezetten egy projektünkhöz toboroz és képez önkénteseket, az ő munkájuk az ún. bíróságfigyelés.

  Mi a feladata a Patent bíróságfigyelő önkénteseinek?

  Bírósági tárgyalásokra ülnek be és a családombelüli erőszak esetek kapcsán megfigyelik, hogy miként bánik az igazságszolgáltatás az áldozatokkal.

  Az amerikai nőjogi mozgalmak története jól példázza, hogy az ún. bíróságfigyelés módszere a válásban levő nők és gyerekek jogainak képes érvényt szerezni az ellenségesen működő igazságszolgáltatásban . A párkapcsolati erőszak ugyanis egy olyan témakör, amelynek kezelésére a jogalkalmazók rendszerint kevéssé felkészültek: ezen a területen az egyik legjellemzőbb az előítéletek, a bagatellizálás, az áldozathibáztatás érvényesülése. A PATENT Jogvédő Egyesület 2013-2014- ben Magyarországon elsőként valósított meg olyan programot, amely a párkapcsolati erőszakkal érintett bírósági – polgári peres és nemperes, valamint büntető – ügyek tárgyalásainak állampolgári (laikus) megfigyelésére irányult. 2015 tavaszától 2016 elejéig ezt a programot (ismét a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével) kibővítve folytathatjuk.

  Bíróságfigyelő önkéntesnek bárki jelentkezhet, aki betöltötte 18. életévét és elkötelezettnek érzi magát nők és gyerekek emberi jogainak védelme iránt.
  Egyik önkéntesünk beszámolója a 2015-ös szegedi képzésről: “Az utolsó pillanatban értesültem a bíróságfigyelő programról az egyik kedves ismerősömtől. Mivel a jogi karon tanulok, nem áll tőlem távol az igazságszolgáltatás világa, így egyből felkeltette a figyelmemet ez a felhívás. A képzés alatt rengeteg olyan információval bővült a tudásom, amiről eddig még nem hallottam. Szegeden kétnapos volt a képzés, helyszíne az Ifjúsági Ház volt. Öten voltunk önkéntesek. A program önkéntes-koordinátora az első pillanattól kezdve nagyon kedves és közvetlen volt, a képzők, a PATENT Egyesület jogsegélyszolgálatánál dolgozó jogászok pedig szakmai tudásukat és tapasztalataikat osztották meg velünk. A képzés interaktív volt, tehát mindenki megtudhatta mások véleményét, és az élményeinket is megoszthattuk különböző játékok és feladatok keretein belül. A monitorozótársaim nagyon kedvesek voltak, és az különösen tetszett, hogy alig két nap alatt ennyire meg tudtunk nyílni egymás előtt. Úgy érzem, hogy nagyon jó társasággá váltunk már ez alatt a rövid idő alatt is. A képzés alatt olyan dolgokról tanultunk, mint például hogy hogyan viselkednek a bántalmazók, milyen lelki sérelmek érik az áldozatot, mi az a poszttraumás stressz szindróma és hogyan lehet kezelni, illetve hogy mi az a „bolygó-elmélet”. Számomra igen hasznos volt ez a két nap, és nagyon szívesen ajánlom mindenkinek, hiszen csak az előnyére válhat az itt megszerzett tudás, amit az elkövetkezendő egy évben tud majd hasznosítani.”

  Dudás Kata, Szeged
 • Erő a változáshoz csoport

  Egyesületünk 2014 őszén önsegítőcsoportot indított párkapcsolati erőszak túlélőknek. Csoportvezetők az egyesület jogsegélyszolgálatának a munkatársai. A csoportban végzett önismereti munka kifejezetten a párkapcsolati erőszakot megélt nőknek segít abban, hogy felismerhessék a párkapcsolati erőszak rendszerét, valamint új eszközöket sajátítsanak el, alternatívákat kapjanak eddigi párkapcsolatuk valóságával szemben. Szolgáltatásunk ingyenes. Csatlakozás meghívás útján történik, mivel a csoport az Egyesület ügyfelei számára szerveződött. A csoporttagság iránt érdeklődni az info@patent.org.hu email címen lehet. A csoportmunkánkat nagyban segíti az Erő a változáshoz kézikönyv.

  Csoport szexuális erőszakot átélt nőknek

  2012 októbere és 2013 júliusa között

  A szexuális erőszakot átélt nők számára szervezett önsegítő, terápiás csoportmunka legfőbb célja volt, hogy csökkentse a szexuális erőszak túlélőinek elszigeteltségét azáltal, hogy segíti a más túlélőkkel való kapcsolataik kialakítását. A csoportmunka a tagok aktív részvételére épült, nem előre meghatározott tematika szerint haladt, így lehetőség nyílt a tagok által felhozott személyes témák feldolgozására. A csoport havonta egyszer 3 órára találkozott és az Egyesület egyik pszichológusa vezette.
 • Egyesületünk rendszeresen szervez konferenciákat, műhelyfoglalkozásokat szakemberek és laikusok számára. Aktuális események és programok megtalálhatóak az egyesület Facebook oldalán:
  • A párkapcsolati erőszak áldozatainak hatékony jogi képviselete - Ingyenes képzés ügyvédek, jelöltek, jogászok, joghallgatók részére
  • Kapacitásbővítő képzések párkapcsolati erőszak áldozatait segítő civil szervezetek számára jogi ismeretek tárgykörében
  • 

Párkapcsolati erőszak jogklinika
  • Regionális Workshop Nőjogi Szervezeteknek: Hogyan fogalmazzuk újra a választás-párti üzeneteket Közép-és Kelet-Európában?

A sütik megkönnyítik a weblodal használatát. Szolgáltatásaink használatával Ön engedélyezi számunkra, hogy sütiket használjunk.
Részletek Ok