• Az intézményi árulás

    Az intézményi árulás az intézményi szakszerűtlenség speciális formája, speciális szereplőkkel.

    Az intézményhez forduló jogsérelmet szenvedett személy az ellene erőszakot elkövetőnek, és/vagy az intézménynek kiszolgáltatott helyzetben van, és bízik abban, hogy az adott intézmény vagy szerv hatékonyan eljár majd a védelmében.

    Az intézmény, mely az intézményi árulás elkövetője lehet, jellemzően hatóság vagy más állami, vagy állami felhatalmazással működő szerv, melynek jogszabályi vagy vállalt kötelezettsége alapján az volna a dolga, hogy védelmet nyújtson a jogsérelem vagy az erőszak elszenvedőjének. Ezt a védelmet az áldozatnak senki más nem jogosult és képes biztosítani.

   • A nők elleni erőszak áldozatainak járó anyagi támogatások és különleges intézkedések

    Az áldozatok gyakran nem értesülnek az anyagi kompenzáció lehetőségéről, pedig  a nők elleni erőszak áldozatai azonnali pénzügyi segélyre és állami kárenyhítésre lehetnek jogosultak. Lehetőség van továbbá az anyagi kárpótlás iránti igény peres úton érvényesítésére az elkövetővel szemben is, kártérítés vagy sérelemdíj formájában.
   • Mi a családon belüli erőszak?

    Ez a kiadvány a bántalmazás, a családon belüli erőszak, az erőszak és agresszió fogalmait járja körül.

   • Mit tehet Ön, ha családon belüli erőszak áldozatává válik?

    Ez a kiadvány azzal a céllal jött létre, hogy jogi és gyakorlati felvilágosítást, információt nyújtson azon nők és gyerekek számára, akiket erőszak ért a családjukban.

   • Hová fordulhatnak a családon belüli erőszak áldozatai?

   • Kapcsolattartás, kényszerláthatás

    Szórólap a bántalmazó kapcsolatból való kilépés, válás utáni kapcsolattartásról, kényszerláthatásról, ezek jogi körülményeiről, és a jelenlegi helyzetről.

   • A szóbeli erőszak

    Ez a kiadvány az intim partnerkapcsolatban elkövetett szóbeli erőszakkal foglalkozik. Gyakran, amikor az erőszakra gondolunk, a fizikai erőszak jut csak eszünkbe. A szóbeli erőszak esetében az elkövető nem ütésekkel félemlíti meg a partnerét, hanem szavakkal alázza meg, rombolja le önértékelését, manipulálja, zavarja össze, kényszeríti, és így uralja le őt.

   • A fenyegető zaklatás

    Jogrendszerünk nem ismeri a fenyegetô zaklatás fogalmát, hivatalos adatok így nem állnak rendelkezésre ezen a téren. Amit lehet tudni, hogy a zaklatás miatt indult bûncselekmények száma 2008. óta folyamatosan növek- szik, 2010-ben összesen 7777 eljárás indult, ami naponta húsz feljelentést jelent.

   • Miért veszélyes a mediáció a családon belüli erőszak kezelésében?

    A mediáció (közvetítés) egy olyan módszer, melynek során két fél között közvetítenek valamilyen konfliktus békés és mindkét fél számára egyformán hasznot hozó rendezése érdekében, és ezt általában kölcsönösen tett engedményekkel érik el. Gyakran hasonló folyamat zajlik család te rápiás vagy párterápiás üléseken, és a közvetítés egyik fajtája a családi csoportkonferencia – ezekre az eljárásokra is vonatkoznak az alábbi megállapítások.

   • Sürgősségi fogamzásgátló kisokos 2024

    Minden, amit az esemény utáni tablettáról tudni érdemes: 
    Mi ez és mikor ajánlott a használata? Hogyan működik?
    A Magyarországon kapható tablettát típusai
    Lehetséges mellékhatások, ellenjavallatok
    Hogyan lehet felíratni? Mi történik a felíráskor?

     

   • Abortusz Kisokos 2023

    Mi az abortusz és miért kell róla beszélni?
    Nemzetközi statisztikák
    Az abortusz módjai
    Az abortusz szabályozása Magyarországon
    Tények és tévhitek
   • Tények és tévhitek az abortuszról

    Ez a szórólap azzal a céllal jött létre, hogy eloszlass on néhány közkeletű tévhitet az abortusszal kapcsolatosan. A kiadványban elsősorban az ENSZ EgészségügyiVilág szervezete, a WHO adataira támaszkodtunk.

   • A kötelező abortusztanácsadás

    Szórólap a nők jogairól az abortusz és a kötelező tanácsadás folyamatában.

   • Abortion Pocket Guide 2023

    What is abortion and why should we talk about it?
    Types of abortion
    Myths and facts
   • Az abortusztabletta

    A Magyarországon regisztrált Medabon nevű készítmény orvosi felügyelet mellett, kórházi körülmények között tenné lehetővé a terhességmegszakítást, ami a tapasztalatok szerint jóval kevésbé terheli meg a nők szervezetét mint a művi abortusz. Használatát a WHO és a magyar szülészeti szakmai kollégium is támogatta, és bár 2007-ben és 2009-ben is próbálták behozni a magyar piacra, az eljárások elakadtak.

   • КАРМАННЫЙ СПРАВОЧНИК ПО ВОПРОСАМ ПРЕРЫВАНИЯ БЕРЕМЕННОСТИ

   • ПРАКТИЧНИЙ ДОВІДНИК З ПИТАНЬ ПЕРЕРИВАННЯ ВАГІТНОСТІ

  • Be aware of women’s rights!

   We would not be in possession of this corpus of information if victims of various forms of violence against women had not overcome their fear and shame, and raised their voice.

   Our goal is to support victims by providing access to the information on the Women’s Right website. We convey a corpus of knowledge about violence against women, explored and digested over the past 30-40 years by anti-violence organizations, experts and survivors, for use by the Hungarian professional and general public as well as those affected. The website was created in the scope of the project funded by the Open Society Foundations in 2010.

   nokjoga.hu

  • I would not restrict abortion!

   “I wouldn’t have thought that abortion restriction is a relevant and current issue in Hungary”
   Patent Association’s website providing information about abortion. The website was funded by the Open Society Foundations Budapest and the Center for Reproductive Rights.

   abortusz.info

  • Glasses for the judge!?

   Be up-to-date on how Hungarian courts treat domestic violence cases

   Our Court Monitor blog gives insight into the work of the Association’s court monitoring volunteers and provides information on events related to the Association’s court monitoring program.

   birosagfigyelo.blog.hu

   What is court monitoring? (information on our Court Monitor program)

   The Court Monitor program is currently financed by the Norwegian NGO Fund.
A sütik megkönnyítik a weblodal használatát. Szolgáltatásaink használatával Ön engedélyezi számunkra, hogy sütiket használjunk.
Részletek Ok