Nőjogi hírszüret 2020. szeptember 5. - 2020. október 5.

Nőjogi hírszüret 2020. szeptember 5. - 2020. október 5.

Nők és gyerekek elleni erőszak

Szeptember 28-án megkezdődött a személyiségi jogi per, amit Orosz Bernadett ellen indított az őt brutálisan összeverő férfi. K. István katonatiszt nehezményezte, hogy Orosz nyilvánosságra hozta a magáról készített képeket, miután a férfi félholtra verte őt, és megnevezte őt támadójaként. Jogai ilyetén megsértéséért K. István 5 millió forintot követel az áldozatától. Orosz Bernadett kérelmezte a férfi által indított eljárás felfüggesztését, amíg a férfi ellen zajló, súlyos testi sértés miatti eljárás befejeződik – továbbá viszontkeresetet terjesztett elő, amelyben azt kérte megállapítani, hogy a férfi a korábbi bántalmazó magatartásával megsértette az élethez, testi épséghez és egészséghez fűződő személyiségi jogait, ezért pedig 7.8 millió forint sérelemdíjat és 2.2 millió forint kártérítést követel K. Istvántól. A bíróságon egyelőre nem született ítélet, a tárgyalást elhalasztották. Az ügyről a PATENT Egyesület jogásza, dr. Spronz Júlia is nyilatkozott a Klubrádiónak.

Segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével gyanúsítják azt a pilisvörösvári férfit, akinek a partnere áprilisban fulladt meg a saját hálószobájukban, az ágy fölé szerelt kötélen. A férfi ahelyett, hogy kiszabadította volna a nő fejét a kötélből, elővette a telefonját és fényképezni kezdte a fuldokló párját. Ezután értesítette ugyan a mentőket, de már nem tudták megmenteni a nő életét.

Tizennyolc év fegyházbüntetésre ítélték aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt azt a fiatal férfit, aki 2017 szeptemberében egy baráti összejövetel után egy vízaknába dobott egy eszméletlen gimnazista lányt, aki megfulladt.

Kényszergyógykezelésre ítélték a férfit, aki brutálisan megkínozta, majd megölte a feleségét, mivel azt képzelte, hogy az ördög beszél hozzá. A férfi bipoláris affektív zavarban szenved, a gyilkosság előtti napon a felesége kíséretében orvosi felülvizsgálaton vett részt.

Ájulásig fojtogatta feleségét egy férfi, miután a nő közölte vele, hogy válni akar. Az igazságügyi orvosszakértő szerint a nő csak a véletlennek köszönheti, hogy a támadás után életben maradt. A bántalmazás után a férj ellen büntetőeljárás indult, illetve távoltartást rendeltek el vele szemben, ennek ellenére továbbra is zaklatta és fenyegette az áldozatot.

Felmentették az erős felindulásból elkövetett emberölés bűntettével vádolt nőt, aki 2017-ben menekülés közben halálra gázolta bántalmazó férjét. A gázolás estéjén a férfi lökdösni, majd fojtogatni kezdte a feleségét, akit korábban is rendszeresen bántalmazott. A nőnek sikerült kiszabadulnia a házból, ezután kocsival akart elmenekülni a férfi elől, aki viszont a jármű elé vetette magát. A nő, miután észlelte a történteket, segítséget hívott, de a férje még a mentők kiérkezése előtt meghalt. A Szegedi Törvényszék álláspontja szerint a nő jogos védelmi helyzetben volt, így felmentették őt. Az ügyészség fellebbezést nyújtott be, a per másodfokon folytatódik.

Intézetből befogadott kiskorú lányokat kényszerített prostitúcióra egy somogyi pár, akiket most emberkereskedelem bűntettével vádol a Somogy Megyei Főügyészség. Az ügyészség szerint a vádlottak “a létfenntartásukat biztosító családi háttérrel nem rendelkező, a vádlottakkal függőségi viszonyban lévő kiskorúakat vettek rá prostitúcióra függetlenül attól, hogy azt önként vállalták. A választási lehetőséggel nem rendelkező, kiszolgáltatott kiskorúak érvényes beleegyezést ehhez nem adhatnak.”. Ugyan a választási lehetőség hiánya, a kiskorúság ténye és a függési viszony az “önkéntesség” fentemlített fogalmától nemhogy független, hanem azzal teljességgel összeegyeztethetetlen, üdvözlendő lépés, hogy a főügyészség 10-10 évnyi fegyházbüntetés kiszabását kérte a vádlottakra.

Letartóztatták a férfit, aki meggyilkolta 18 éves barátnőjét, majd a holttestet egy elhagyatott épületben rejtette el. A lány holttestét fűnyírás közben találta meg egy férfi, kb. 10-12 nappal a gyilkosság után.

Megkéselte volt barátnőjét és annak édesanyját egy 16 éves, bűnügyi felügyelet alatt álló fiú, miután levágta magáról a nyomkövetőt. A vádiratból kiderül, hogy az elkövető korábbi kapcsolataiban is erőszakos volt, a megkéselt áldozatot is többször bántalmazta a szakításuk előtt. A fiú most azzal indokolta a támadást, hogy nem tudta elfogadni, hogy a lány véget vetett a kapcsolatuknak. Az elkövetőt letartóztatták; előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és fogolyszökés vétsége miatt emeltek vádat vele szemben.

Három férfi megvert egy 22 éves nőt Strasbourg-ban, mert nem tetszett nekik, hogy a nő szoknyában sétált az utcán. A 444 a Guardian-ra hivatkozva azt írja, hogy Franciaországban egyre gyakoribbak az olyan esetek, amikor a nők öltözetére hivatkozva támadják meg őket férfiak.

Molotov-koktélokkal dobálózott Pilisen egy férfi – miután letartóztatták, elismerte, hogy azt hitte, a felesége a megdobott épületek valamelyikében tartózkodik.

Letartóztatták Jerry Harris színészt, a Cheer című netflixes sorozat szereplőjét, akiről kiderült, hogy pornográf képek készítésére vett rá több kiskorú fiút. Harris elismerte, hogy egyik áldozatát 13 és 15 éves kora között rendszeresen kényszerítette szexuális tartalmú képek készítésére; a kihallgatás anyaga szerint pedig további 10-15 kiskorú áldozata is lehetett. Ha a vádak bizonyítást nyernek, a színész akár 30 év börtönbüntetést is kaphat.

Szexuális visszaélésekkel kapcsolatban vizsgálódnak a WHO-nál és az Orvosok Határok Nélkül szervezetben. A gyanú szerint a szervezetek számos segítője az általuk nyújtandó segítség fejében “szexuális szolgáltatásokat” követelt rászoruló és kiszolgáltatott nőktől Kongóban – tehát szexuális kényszerítést követtek el.

Franciaországban szeptembertől GPS-nyomkövetőt kapnak a családon belüli erőszak elkövetői. A nyomkövető monitoron jelzi majd a hatóságoknak és az érintett nőknek, ha a bántalmazó a közelükbe kerül.

A segélyszervezetek szerint világszerte gyakoribbá válhatnak a gyerekházasságok a koronavírus-járvány miatt. A 444.hu idézi a BBC cikkét, amelyben egy szakértő jelzi, hogy a járvány okozta elszegényedés miatt akár 2.5 millió kiskorú lányt kényszeríthetnek arra, hogy félbehagyja a tanulmányait és dolgozni kezdjen vagy férjhez menjen.

Újabb hat nő vádolja szexuális erőszakkal Harvey Weinsteint. A producer jelenleg 23 éves börtönbüntetését tölti; ha a mostani vádak is igaznak bizonyulnak, akár összesen 140 évnyi börtönre is ítélhetik.

Elítélték Levelek volt polgármesterét, aki erotikus felvételeket (bosszúpornót) terjesztett a volt barátnőjéről. A Fidesz-KDNP-s Borsodi László 1 év 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott kétrendbeli zaklatás, személyes adattal visszaélés, becsület csorbítására alkalmas hamis képfelvétel nyilvánosságra hozatala és információs rendszer megsértésének kísérlete miatt. Az ügyben a PATENT Egyesület jogásza, dr. Spronz Júlia is nyilatkozott az RTL Klub híradójának.

Világszerte több nagyvárosban szervezett tüntetéseket a legnagyobb pornóoldal és üzemeltetői ellen az oldal betiltását követelő Traffickinghub kampány. A kampány eddig több több, mint 2 millió aláírót összegyűjtő petíciójában felhívja a figyelmet, hogy a pornóoldal a szexuális célú emberkereskedelem kis- és nagykorú áldozatait, nemi erőszakról készült felvételeket, és a felvételeken szereplő nők tudta nélkül feltöltött bosszúpornót is forgalmaz, és nem távolítja el ezeket a tartalmakat azután sem, hogy világossá válik számukra, hogy a tartalom bűncselekmény tárgyát képzi; és akkor sem, ha a bűncselekmények áldozatai ezt követelik tőlük.

Reproduktív jogok: gyerekvállalás, szülés-szülészet

Az amerikai bevándorlási hivatal egyik fogházában tömegesen végzett indokolatlan méheltávolítást bevándorló és menekült nőkön egy orvos. Az áldozatok nagy része nem beszél angolul, ezért nem is tudták, hogy milyen beavatkozást hajtanak végre rajtuk az orvosok, és miért. A fogházban dolgozó egyik ápolónő, Dawn Wooten elmondta, hogy az egészségügyi személyzet sem értette, miért végez teljes vagy részleges hiszterektómiát minden hozzá kerülő páciensen az orvos. Wooten “kísérleti koncentrációs tábornak” nevezte az intézményt; a hír megjelenése óta több szervezet is panaszt nyújtott be a fogházat felügyelő ombudsmannál.

Az utazási korlátozások miatt továbbra is Ukrájnában várnak örökbefogadó szüleikre a jellemzően kelet-európai nőket kizsákmányoló európai béranya-iparból született csecsemők. A csecsemők adás-vételén alapuló és a rászoruló nők reproduktív kapacitásából nyerészkedő iparról tavasszal a vírus kapcsán robbant ki újra a vita, amiről most az Euronews közölt friss riportot.

Hosszú cikkben foglalkozott a Magyar Narancs a magyarországi orvos-beteg viszonyokkal. Több szakértőt és pácienst is megszólaltattak, akik egyöntetően állították, hogy a magyar nőgyógyászati ellátásban kifejezetten erősen jelen van a paternalizmus, az orvosok és a betegek között nagyon egyenlőtlen viszonyok jellemzőek, az orvosok gyakran szexista hozzáállással fordulnak a női betegekhez.

A szülészeti hálapénzről közölt cikket a wmn.hu, amelyben bemutatták a K-Monitor és az Emma Egyesület közös projektjét: az igyszultem.hu oldalon igyekeznek feltérképezni a magyar szülészeti ellátás sajátosságait, az egyes kórházak gyakorlatait és a hálapénz elterjedtségét.

Egyelőre nem kapnak kiegészítő támogatást azok a nyugdíjas szülők, akik évtizedeken keresztül ápolták otthon sérült gyereküket, miközben teljes állásban dolgoztak. A kormány szerint azért nem jár nekik az 50 ezer forintos kiegészítő támogatás, mert a nyolc órás munkaviszonyuk után elegendő a nyugdíjuk. A Népszava cikke szerint sok nő kényszerül éjszakai műszakban dolgozni, miután napközben egyedül látják el súlyosan sérült gyerekeiket, akiket általában percekre sem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Szexizmus és homofóbia

Lemondatták azt az argentin alsóházi képviselőt, aki egy nyugdíjalapokról szóló online kongresszusi vita közben lehúzta a mellette ülő barátnője felsőjét és megcsókolta a mellét. A képviselő azzal védekezett, hogy azt hitte, offline módban van.

Még mindig tabu az újságírónők ellen elkövetett online zaklatás – pedig a noklapja.hu beszámolója szerint az elmúlt egy évben a világon minden 10. újságírónő kapott halálos fenyegetést, 83%-uk pedig tapasztalt zaklatást az elmúlt egy évben.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa ledarálta egy iratmegsemmisítőn a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában megjelent Meseország mindenkié című mesekönyvet. A mesekönyvben hátrányos helyzetű – köztük meleg – hősök szerepelnek, Dúró szerint ez káros hatással van a gyerekekre. A könyvdarálás után a Mi Hazánk Mozgalom támogatói tüntetést szerveztek, egy felolvasást pedig csak online tudtak megtartani, miután Budaházy Edda és György demonstrációt szervezett a helyszínre. Az UNICEF Gyermekjogi Civil Koalíciója, melynek a PATENT Egyesület is tagja, nyílt levélben ítélte el a könyvmegsemmítést. Orbán Viktor is reagált a történtekre, a Kossuth Rádiónak adott interjújában a szélsőjobboldali narratívához igazodva és elfeledve, hogy a magyar melegek és leszbikusok is magyarok, “határvonalat húzott”: szerinte van egy vörös vonal, amit a melegek nem léphetnek át, ez pedig a magyarok gyerekeinek a megszólítása.

Kultúra és nemzetközi

Ismét transzfóbiával vádolják J.K. Rowlingot: új regényében a főszereplő detektív egy olyan sorozatgyilkos férfi után nyomoz, aki női ruhába bújva cserkészi be áldozatait. Rowlingot rendszeresen támadják transzfóbnak minősített nézetei miatt. A legutóbbi, nyári botrány óta a Tiktokon tömegével jelennek meg a videók, amelyekben tiltakozásul Harry Potter könyveket égetnek el az írónő egykori olvasói. Szeptemberben nyílt levélben ítélte el az írónőt hónapok óta érő fenyegetést és zaklatást 58 angol író, irodalmi és színházi személyiség, akikhez azóta közel húszezer aláíró csatlakozott.

Októberben jelenik meg magyarul Sophie Oksanen Kutyafuttató című regénye, amely az ukrajnai béranyaság-iparról szól. A könyv megjelenésének aprópóján a Magyar Narancs készített interjút az írónővel.

Visszatérés Epipóba címmel készült dokumentumfilm a Sipos Pál-ügyről. Néhány évvel ezelőtt nagy botrányt kavart az ügy, amikor kiderült, hogy a sikeres tévés és tanár, Sipos Pál táboraiban komoly visszaéléseket követtek el a gyerekekkel szemben, Sipos pedig több fiút is molesztált. Az esetet egy volt diákja dolgozta most fel az HBO Go-n elérhető dokumentumfilmjében.

Először kapta a kémiai Nobel-díjat két nő: Dr. Emmanuelle Charpentier francia mikrobiológus és Dr. Jennifer A. Doudna amerikai biokémikus a genetikai rendellenességek gyógyítását célzó DNS-módosításban elért kutatási eredményeikért. Az idei fizikai Nobel-díj három díjazottjának egyike Dr. Andrea Ghez amerikai kutató. Ő a negyedik nő a világtörténelem folyamán, aki részesült ebben az elismerésben, köszönhetően a csillagászatban, különösen a fekete lyukak kutatásában tett felfedezéseinek.

Meghalt Ruth Bader Ginsburg, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának bírája. Ginsburg a Harvard jogi karán tanult, ahol az 500 fős évfolyamból mindössze kilencen voltak nők; elkötelezett feminista volt, kinevezésekor ő volt a Legfelsőbb Bíróság második női tagja. Szakértelmét politikai hovatartozástól függetlenül széleskörű elismerés övezte. Az Egyesült Államokban aggodalomra ad okot, hogy ha Trump a választások előtt lecsap az alkalomra és új bírót nevez ki, akkor megborulhat az egyensúly, és veszélybe kerülhet az abortuszhoz való hozzáférés jogát garantáló Roe v. Wade ítélet.

PATENT hírek

Befejeződött a PATENT Egyesület és a NANE Egyesület első közös, fiatal aktivistáknak szóló képzése: 15 aktivistát készítettünk fel középiskolai erőszak-prevenciós foglalkozásaink (Kapcsolódj be! és Együtt egyenlően) vezetésére.

Szeptember 28-án volt a biztonságos abortusz világnapja. Ennek alkalmából a PATENT Egyesület Facebook- és Instagram oldalán egy héten keresztül foglalkoztunk mi is a legális, biztonságos és mindenki nő számára elérhető abortuszhoz fűződő jogokkal.

A sütik megkönnyítik a weblodal használatát. Szolgáltatásaink használatával Ön engedélyezi számunkra, hogy sütiket használjunk.
Részletek Ok