Heti hírszüret

Heti hírszüret
Megkésve bár, de törve nem, íme a legújabb hírszüret, amelyben összefoglaljuk az előző hét legfontosabb híreit nőjogi témákban.
 
Teljes abortusztilalom Lengyelországban
Lengyelország a már eddig is nagyon korlátozott abortuszt (az egyház nyomására) teljesen betiltaná. Céljuk, hogy még azokra az esetekre is kiterjesszék a tilalmat, amikor a terhes nő életére a magzat kihordása veszélyt jelent; amikor a magzat bizonyítottan nemi erőszak vagy incesztus eredménye; és amikor a magzatnak súlyos rendellenessége van. A törvényjavaslat még nem került a parlament elé, de a lengyel miniszterelnök már kifejezte, hogy támogatja az ötletet. Lengyel nők (és férfiak) ezrei tiltakoztak a felvetés ellen tüntetéseken és a javaslatot felolvasó templomokban, és a további szigorítás helyett kiálltak az abortusz tilalmának feloldásáért. 
Magyarországon vasárnap lesz tüntetés. Mindenkit, aki szeretné kifejezni szolidaritását lengyel nőtársaink felé, és szeretne állást foglalni amellett, hogy a nőket nem lehet terhesség kihordására kényszeríteni, illetve kitenni az illegális abortusz veszélyeinek, szeretettel várunk - mi ott leszünk. Már csak azért is fontos kifejeznünk az abortuszhoz való jog támogatását, mert a magyar politikai fejlemények több dologban is hasonlítanak a lengyelországi tilalmat megelőző időszakra. A magyar állampolgárok többsége egyetért az abortuszhoz való joggal (a jelenlegi vagy tovább enyhített magyar szabályozással), de ez a többség csendes, míg a nők ezen jogát ellenző kisebbség hangos, és élvezi a hatalom támogatását: ugyanígy volt ez Lengyelországban is. A fentről, hatalmi körökből lefelé, a társadalomra irányuló, rejtett taktitkákat és propagandát is tartalmazó és fokozatosan épülő nyomásgyakorlás Lengyelországban elérte, hogy a nők jogait támogató állampolgárok csendben maradjanak, és hogy sokan átálljanak a tiltás oldalára (akár a látszat kedvéért is, félve a megítéléstől). A folyamat elején senki sem gondolta volna, hogy Lengyelország valaha ott köt majd ki, ahol ma tart. Magyarországon az egyháznak nincs akkora hatalma, mint Lengyelországban, de van mellette és helyette hatalma másoknak, akik ugyanazokat a nőgyűlölő elveket vallják, és akiknek ugyanúgy a tiltás a célja. A fentről lefelé irányuló nyomást, a szigorítást fokozatosan előkészítő propagandátrejtett taktikákat és manipulációt itt is megfigyelhetjük, lásd az Alaptörvény vonatkozó részét, a kötelező védőnői tanácsadás gyakorlatát, a védőnőknek megtanított, számukra előírt és rutinszerűen végzett nyomásgyakorlást, a nőket elsődlegesen gyerekszülőgépnek tekintő politikusi megszólalásokat, stb. Sürgősen fel kell ébredni, és határozottan ki kell állni a nők abortuszhoz való jogáért, hogy a Lengyelországban és a régió több más országában is tapasztalt tendenciák ne valósulhassanak meg - fel kell készülni az ellenállásra, és követelni azt is, hogy a már most is jogsértő kötelező tanácsadási gyakorlat megszűnjön, valamint hogy végre itthon is hozzáférhetővé váljon az abortusz-tabletta
 
Petíció: Isztambuli Egyezmény ratifikációja
A nemi alapú erőszak megszüntetését célzó Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgető sajtóközleményt adtunk ki a NANE Egyesülettel és a Női Érdekérvényesítő Szövetséggel közösen. A petíciót, amihez sok más szervezet és immár több, mint 1000 magánszemély is csatlakozott is, IDE kattintva tudja aláírni az, aki szerint az államnak felelőssége megvédeni a nőket az erőszaktól és hatékony szolgáltatásokat nyújtani az áldozatoknak. (Ne felejtsétek el emailben megerősíteni az aláírást.)
 
Bántalmazókat előnybe helyező "igazság"szolgáltatás
A PATENT Bíróságfigyelő programjáról írt a Vasárnapi Hírek, amiben a program munkatársai megosztották tapasztalataikat. A bíróságok bántalmazási esetekben szakszerűtlenek, áldozathibáztatók: válóperekben figyelmen kívül hagyják a múlbéli erőszakot, incesztus esetekben érzéketlenek a gyerekáldozattal és gyanakvóak az anyával (az elkövető helyett), és általánosságban véve nem látják a bántalmazási mintázatot, hanem az egyes erőszak-cselekményekre összpontosítanak. Összességében nehezítik a bántalmazott nők és gyerekek helyzetét, a bántalmazó férfiakkal pedig támogatóak, nyitottak: nem csoda, hogy a nők félve fordulnak az igazságszolgáltatáshoz. A cikk bővelkedik a példákban, szívből ajánljuk az elolvasását!
 
Damu Roland ismét bántalmaz
Damu Roland azt mondta, azért nem üti meg terhes feleségét, mert nem akar visszamenni a börtönbe. Egy katasztrofális, "kettőn áll a vásár" hangvételű telefoninterjúban felesége viszont elmondta, igenis megütötte őt Damu - s ő azért nem jelentette fel, mert nem akarta börtönbe juttatni a feltételes szabadlábra helyezett bántalmazót, csak azt akarja, hagyja őt békén. Mindeközben Damu könyvét, amiben ártatlanságáról és az őt ért "borzasztó igazságtalanságokról" papol (volt barátnője megerőszakolásáért ült), szerte az országban árulják a könyvesboltok, és sokan veszik. Mostani megszólalása is azt bizonyítja nyilván, hogy a légynek sem tudna ártani, és a nők elleni erőszakot semmilyen körülmények között nem tartja elfogadhatónak. A kapcsolati erőszak egyébként elvileg hivatalból üldözendő, tehát a rendőrségnek kötelessége lenne ilyene esetekben eljárást indítani, amit szinte sosem tesznek meg.
 
Felnőtt férfi kislányt erőszakol
Szerdán megtalálták a múlt hétfőn eltűnt 11 éves egri kislányt, akiről kiderült, hogy egy felnőtt férfi elcsalta és megerőszakolta (nem "elcsábította", mint ahogy több cikkben is fogalmaznak). A gyors bevatkozás annak köszönhető, hogy a panzióban, ahova a férfi elvitte a gyereket, a tulajnak szemet szúrt a hírekben látott kislány, és értesítette a rendőrséget. A hírre egyébként siralmas kommentek vannak, amik hol a kislányt, hol az anyját hibáztatják, mintha elkövető nem is lenne a történetben.
 
Miskolcon gyerekeket is prostituáltak
Miskolcon kiskorú lányokat is futtató striciket füleltek le. A rendőrség 8-10 éves gyereklányokról is talált pornográf felvételeket a "masszázsszalonban". A két strici ellen vádat emelt az ügyészség.
 
Azt hiszik, joguk van a lányok és nők testéhez
Újabb cikk jelent meg arról, amiről múlt héten is írtunk - hogy a nőket, lányokat mindennapos szinten milyen módokon zaklatják és molesztálják felnőtt férfiak. Ezen az oldalon olvashatsz további történeteket, és oszthatod meg a tiédet is. Munkatársunk múlt héten az atv-n beszélt erről.
 
Győri késelés
Múlt hétfőn egy férfi megkéselte barátnőjét Győrben. Az áldozat meztelenül, vérezve menekült el, a sok vágás ellenére szerencsére túlélte. 
 
Kiss László nemi erőszak elkövető 
Privátkopó.hu kinyomozta, hogy Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya karrierje elején csoportos nemi erőszak elkövetésében vett részt (ez az, amikor egy nőt több férfi is egyszere vagy egymás után megerőszakol), és ült is érte (nyamvadt 20 hónapot). Ezek után lett a női úszóválogatott edzője, ahol korlátlan hozzáférést kapott fiatal lányokhoz és nőkhöz, akik felett hatalmi pozícióban volt. A múltját szervezetileg elhallgatták, és most is kiállnak mellette.. Az úszósportban a sportolónők ellen elkövetett szexuális erőszakról edzők, masszőrök által, mostanában egyre többet tudunk.
 
Felszámolják a női hajléktalanszállót
Eldőltbezárják a József nádor téri női hajléktalanszállót. Az AVM aktivistáját nem engedték szóhoz jutni - viszont egy korábbi megszólalást itt megnézhettek.
Rengeteg nő bántalmazás miatt kerül az utcára. Sokuk hajléktalankságuk alatt is további bántalmazás áldotatává válik, új partnerek részéről. Még többen vannak azok a nők, akik "rejtett" hajléktalanságban élnek; akik ha elhagynák a bántalmazójukat, az utcára kerülnének. Magyarországon kb. 70-120 anyaotthoni és krízis-menhely férőhely van bántalmazott nők részére (megbízható adatok természetesen nincsenek), míg egy tízmilliós országban minimum 1000-nek (tehát legalább tízszer ennyinek) kellene lennie. Az országban közel 200.000 nő él bántalmazó kapcsolatban (évente ennyi nőt ér párkapcsolati erőszak). Átfogó lakáspolitikára és emellett a bántalmazó kapcsolatokból gyors kilépést segítő átmeneti otthonokra és szolgáltatásokra is sürgős szükség van.
 
ENSZ szexuális erőszak
Bebizonyosodott: az ENSZ és Franciaország katonái közel száz nőt biztosan megerőszakoltak a Közép-afrikai Köztársaságban. Az ENSZ katonái, békefenntartói, "jótékonysági" projektjeinek dolgozói nem először élnek vissza hatalmukkal a legkiszolgáltatottabb nők és gyerekek felett. (angol)
 
 
A Hírszüretről:
A PATENT blogján kísérleti jelleggel új sorozat indult. Az előző részt itt találhatod meg.
Minden héten összeszedjük a nők elleni erőszakhoz és a szexizmushoz, a nők társadalmi elnyomásához kapcsolódó témákban legfontosabb híreket.
Nem mindenkinek van ideje figyelni a médiát, követni a rengeteg történést, facebook-oldalak hírfolyamát, és kiszűrni az információ-rengetegből az adott, őt érdeklő témákban fontos híreket. A heti hírszüret bevezetésével akit érdekel, hogy mi megy mostanában nőjogi témákban, könnyen megtalálhatja majd a lényeget blogunkon / Facebook oldalunkon.
Igyekszünk elkerülni az idegennyelvű linkeket, hogy az is érthesse, miről van szó, aki nem beszél angolul - ha mégsem találunk egy témában magyar nyelvű cikket, azt jelezni fogjuk!
 
A PATENTet ide kattinva tudod támogatni.
 
A sütik megkönnyítik a weblodal használatát. Szolgáltatásaink használatával Ön engedélyezi számunkra, hogy sütiket használjunk.
Részletek Ok