Heti hírszüret

Heti hírszüret
A PATENT blogján kísérleti jelleggel új sorozat indul. 
 
Minden héten összeszedjük a nők elleni erőszakhoz és a szexizmushoz, a nők társadalmi elnyomásához kapcsolódó témákban legfontosabb híreket.
 
Nem mindenkinek van ideje figyelni a médiát, követni a rengeteg történést, facebook-oldalak hírfolyamát, és kiszűrni az információ-rengetegből az adott, őt érdeklő témákban fontos híreket. A heti hírszüret bevezetésével  akit érdekel, hogy mi megy mostanában nőjogi témákban, könnyen megtalálhatja majd a lényeget blogunkon.
 
Igyekszünk elkerülni az idegennyelvű linkeket, hogy az is érthesse, miről van szó, aki nem beszél angolul - ha mégsem találunk egy témában magyar nyelvű cikket, azt jelezni fogjuk!
 
 
És akkor lássuk, mi ment mostanában:
 
Flashmob az egyedülálló anyákért
Több nőjogi, gyerek- és családjogi szervezet közös sajtóközleményben hívta fel a figyelmet Magyarország "legnagyobb kisebbségére" (ha a nőket, mint olyan, nem számoljuk), az egyedülálló anyákra, és másnapra flashmobotszervezett. Az egyedülálló anyák és gyerekeik helyzete borzasztóan nehéz: elenyésző támogatást kapnak és diszkriminációval szembesülnek.
 
Másállapotot a szülészetben!
Múlt hét vasárnap volt a "Rózsák forradalma": az emberséges szülésért tüntettek Budapesten. A tüntetésen 300-an voltak, ami egy elsősorban a nőket érintő témában zajló megmozdulás esetében (sajnos) nagyon jónak számít. Azóta is többen cikkeznek a szülészeti erőszakról, és újabb és újabb szülészeti rémtörténetek érkeznek a szervezőkhöz a nők elleni erőszaknak erről az intézményes formájáról.
 
Devecseri csecsemőgyilkosság
Az Abcúg részletes riportot közölt egy 2014-es csecsemőgyilkosság tárgyalásáról. A csecsemőt mostahaapja kínozta halálra. A gyerekvédelmi jelzőrendszer és az intézmények ismét hasztalannak bizonyultak; bár az intézményrendszer több eleme ismerte a családot, a férfi minden akadály nélkül kínozta a csecsemőt, verte a két idősebb gyereket és az anyjukat. A bíróság persze a súlyos bántalmazásnak alávetett nő felelősségét is latolgatta.
 
Irdatlan szexizmus a Budapesti Jogászbál reklámjaiban
Az elit Jogászbál, aminek célja, "hogy báli keretek között kösse össze a jog, a gazdasági élet, közélet és kultúra jeles képviselőit" és hogy "generációk közötti kapcsot is nyújtson azoknak, akik majd szeretnének ebbe a közegbe belépni", irdatlan szexizmussal reklámozza idei rendezvényét. A nők szerepe a plakátok szerint az, hogy szépek és kívánatosak, a férfiak jutalmai legyenek. A hírt a közösségi médiában a "#nemkellafeminizmus" irónikus hashtaggel osztják. Úgy tűnik, a Jogászbál szervezői azt is elfelejtették, hogy 2016-ban már női jogászok is "akadnak". Azokat a jogásznőket és -jelölteket, akiket zavar a nők tárgyiasítása, szívesen várjuk a jogászbál helyett a PATENTben!
 
Mindennapos szexuális zaklatás
A magyar tumblr-en is elkezdték megosztani történeteiket a nők az őket érő mindennapos szexuális zaklatásról, és erre a hírportálok is felfigyeltek. A zaklatásnak számos formájával szembesülnek a nők nap mint nap: férfiak nem csak beszólnak, hanem tapogatják őket, felnyúlnak, markolnak, hozzájuk dörgölik vagy rájuk rakják a péniszüket, nőket bámulva maszturbálnak villamoson és köztereken. A kommentek jól tükrözik a probléma tágabb kontextusát: hitetlenkedés, áldozathibáztatás, lekicsinylés, további tárgyiasítás.
 
Húsvéti locsolás
Többtaláló cikk is megjelent a húsvéti locsolás nemi erőszakot idéző szimbolikájáról és a szokás erőszakosságáról, lányokra és nőkre tett hatásáról úgy általában.
 
Savazó orvos
A volt szeretőjét elkábító, nemi szerveit és mellét lesavazó orvos újabb tárgyalásán további szakértői tanúvallomások erősítették a vádlott bűnösségét, de ő továbbra is tagad, és kollégái is védik.
 
De hiszen azt mondja, hogy feminista
Lundy Bancroft legújabb, magyarul megjelent könyve nyomán fontos cikk született a magukat feministának beállító, a feminizmus platformját és nyelvezetét kihasználó, rejtett módokon bántalmazó férfiakról. A sebesen terjedő cikkben sok aktivista ráismert a magát (pro)feministának valló, de önmagát mások fölé rendelő, középpontba helyező, nárcisztikus férfi-ismerőseire.
 
FES konferencia
"Párbeszéd a nemek közötti egyenlőségről: Egyenlő méltóság és női jogok" címmel rendezett konferenciát a Friedrich-Ebert Stiftung alapítvány budapesti irodája. Beszámolókat például itt (blog), itt (mno) és itt (Mancs) olvashattok.
 
Magyar tudós nő nemzetközi díja
A L'Oréal-UNESCO "A nőkért és a tudományért" díját Farkas Eszter, a Szegedi Tudományegyetem agyi keringést kutató orvosa kapta. Gratulálunk az elismeréshez, és további sok sikert kívánunk a munkához!
 
Jamie Oliver vs. Adele a szoptatásról
Adele elküldte Jamie Olivert a francba, mert a sztárséf annak ellenére, hogy férfi lévén gőze sem lehet a szoptatásról, úgy gondolta, joga van nyilatkozni róla, hogy milyen érzés szoptatni, és előírni az anyáknak, hogy hogyan etessék a csecsemőiket.
 
Gloria Steinem 82
Gloria Steinem, a nőjogi aktivizmus amerikai kulcsfigurája, akinek többek közt az olyan remek írásokat is köszönhetjük, mint a "Ha a férfiak menstruálni tudnának" március 25.-én lett 82 éves. Boldog szülinapot! Reméljük, hamarosan több írását is olvashatjuk magyarul.
 
Jane Fonda feminista lett
Jane Fonda végre, 78 évesen és 30 év gondolkodás után úgy döntött, hogy feminista: ma már internalizált szexizmusnak nevezi múltbéli ellenállását a feminista mozgalom üzenetei felé. (angolul)
A sütik megkönnyítik a weblodal használatát. Szolgáltatásaink használatával Ön engedélyezi számunkra, hogy sütiket használjunk.
Részletek Ok